LYMFOLOGEN-logga

Lymfmassage

Vad är lymfmassage?

Detta är en behandlande massage som effektivt hjälper kroppen föra ut slaggprodukter och överskottsvätska. Kallas också lymfdränage. Massagen är lugnande vilket hjälper lymfsystemet som bara fungerar optimalt när du är avslappnad och det stimulerar lymfsystemet utan att öka blodcirkulationen. Med hjälp av djupandning, strykningar, fösningar, tryck och skakningar får flödet skjuts. Ibland används lite djupare grepp och koppning som hjälp för att lösa upp stopp och mjuka upp bindväven. 

Vem har nytta av lymfmassage?

Du som lätt svullnar eller samlar på dig vätska får fin hjälp av massagen. Även en slank person utan synliga svullnader kan ha tröghet i sitt lymfsystem. På bilden syns ett underben på en smal person där huden inte går tillbaka efter koppning. Ett vanligt tecken är när strumpkanten lämnar märken på liknande sätt långt efter du tagit av strumporna.

Känner du dig stel, ofta trött, har lite diffus värk eller går upp i vikt utan uppenbar anledning, kan detta också orsakas av tröghet i lymfan.

Åderbråck och celluliter är också tecken på ett trögt lymfflöde. 

Operationsärr och brännskador

Efter en operation eller brännskada kan ibland hud och bindväv växa ihop och bilda ett stopp. 

Kvinnor som förlösts med bikinisnitt får ofta ett "överhäng" ovanför snittet. Ärrbildningen kan gå djupt och till och med orsaka värk i korsryggen. Bröstcanceropererade upplever ofta stopp i flödet och svullnad i armen på den sida operationen skett.

I dessa fall hjälper lymfmassgen att lossa upp och få igång flödet runt ärrbildningen så bindväv och hud kan återfå så mycket som möjligt av sin naturliga struktur och svullnader kan minska.


Vid planerad operation finns det god anledning att ta ett par behandlingar med lymfmassage både före och efter operation för att underlätta kroppens läkning.

Den här hemsidan använder glutenfria cookies. Genom att klicka på "Acceptera" godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera